Médiatár

Cikkek, interjúk, tévé- és videómegjelenések

Az orvos válaszol

2020. január 10. Hatoscsatorna

Családtervezés: miért fontos?

Babavilág magazinműsor, 2017. október

Terhesség 35 felett

Család-barát magazin, Duna TV

Családtervezés tudatosan

Minőségi Idő magazin, Hegyvidék TV, 2019. szeptember 10.

Eleget tudunk-e a különféle gyógyszerek várandósság alatt történő alkalmazhatóságáról?

Részlet az Intima.hu portálon megjelent írásból

A különféle gyógyszerek várandósság alatt történő alkalmazhatóságával és az egyes hatóanyagok magzatra gyakorolt potenciális negatív hatásaival azóta is aktívan foglalkozom, már csak azért is, mert ezek az ismeretek a családtervezés szempontjából is nagyon fontosak. A magzat összes szervénél megfigyelhető ugyanis egy érzékenységi periódus, amikor a nem megfelelő készítmények a leginkább károsíthatják a fejlődési folyamatokat. A hozzám forduló kismamáknak csakis abban az esetben adhatok valóban hiteles tanácsot, ha a legújabb kutatási eredményekkel is tisztában vagyok: az persze régóta egyértelmű, hogy melyek azok a készítmények, amelyek – a terhességi kortól is függően – egyértelműen és általános érvénnyel ellenjavalltak a várandósság alatt, néha azonban az addig teljesen veszélytelennek hitt gyógyszerekről is kiderülhet, hogy mégsem teljesen ártalmatlanok. Az újonnan forgalomba került gyógyszerek esetében pedig a klinikai vizsgálatok eredményeinek folyamatos nyomon követésére van szükség ahhoz, hogy megalapozott véleményt lehessen róluk mondani a várandósság alatt történő alkalmazásukat tekintve – mondja a szakorvos.

Dr. Gidai János interjú Istenhegyi GDK

Az orvosnak is az a legjobb szülés, amibe a lehető legkevesebbet kell beavatkoznia

Megjelent a Nők Lapja Café portálon

Fájáserősítő gyógyszer, burokrepesztés, gátmetszés, a természetesnek induló szülés befejezése vákuummal vagy császármetszéssel – csak néhány dolog azok közül, melyeket a kismamák nagy része szeretne elkerülni. A szülészeket rendre az a kritika éri, hogy túl gyakran vagy indokolatlanul nyúlnak ezekhez az eszközökhöz. Dr. Gidai János szülész-nőgyógyász szakorvos most válaszol a bírálatokra.

„Az orvosnak is az a legjobb szülés, amibe a lehető legkevesebbet kell beavatkoznia. Mi az édesanyáért és a kisbabájáért vagyunk, nem ellenük, az ő érdekeiket tartjuk szem előtt akkor, amikor gyógyszerek vagy műszerek segítségével mégis közbelépünk, elindítjuk vagy gyorsítjuk a folyamatot. Ha például burkot repesztünk, vagy oxitocininfúzióval erősítjük a fájásokat, annak nem az a célja, hogy spóroljunk a saját időnkkel, mert, mondjuk, kezdődik a sívakációnk. Az említett beavatkozásokra akkor kerül sor, amikor fájásgyengeséget tapasztalunk – ezt az állapotot műszeres vizsgálattal is alá tudjuk támasztani. Ilyenkor azért kell erősíteni, mert máskülönben nagy valószínűséggel nem tudna megszülni az édesanya. Ha egy lelassult szülésnél nem kap oxitocint a kismama, akkor fennáll a veszély, hogy nagyon kifárad a baba, és az is előfordulhat, hogy oxigénhiányos állapotba kerül a szülőcsatornában, emiatt pedig maradandó károsodást szenved. De egy ilyen helyzet az anya számára is kimerítő és kockázatos: a méhizomzat renyhesége miatt atóniás vérzés alakulhat ki, és a nagy vérveszteség miatt az élete foroghat kockán. A tragédiákat és a későbbi szövődményeket próbáljuk megelőzni akkor, amikor a tágulási szakasz lassúsága miatt azt javasoljuk egy régóta vajúdó édesanyának, hogy kezdjük el a fájásasszisztálást oxitocininfúzióval.”