HPV-szűrés

A Hattyú Medicina Orvosi Rendelő, melynek társalapítója és vezetője is vagyok, a megelőzés és szűrés elkötelezett híve, ezért HPV-szűrővizsgálati kampányt is szervezünk, mellyel egyaránt szeretnénk felhívni a figyelmet a vizsgálatok fontosságára, illetve anyagilag is elérhetőbbé tenni azokat pácienseink körében.

A HPV (humán papilloma vírus) köztudottan a méhnyakrák okozója, ezért sok országban már HPV tipizálást (szerotípus meghatározást) végeznek évente, a méhnyakrák szűrést csak 3 évente nézik. Hazánkban a méhnyakrák szűrést kötelező évente, a HPV tipizálás még nem a rutin gyakorlat része. Azonban fontos kiemelni, hogy

a HPV a méhnyakrák kialakulásáért az első számú felelős, ezért szűrése erősen ajánlott a nőgyógyászati éves szűrés során.

A HPV vírusok közül magas és alacsony rizikójú csoportok vannak jelen, melyek közül az alacsonyabb rizikójúak leginkább a genitális szemölcsök kialakulásáért felelősek, míg a magas rizikójú csoport tagjai 99%-ban a méhnyakrák okozói. A szűrés, más néven tipizálás során a közel 170 szerotípus közül határozzuk meg a méhszáj felszínén jelen lévő törzseket. Ezek közül a magas rizikójúaknak tulajdonítunk nagyobb jelentőséget, mivel ezen esetekben fordul elő gyakrabban, hogy évek alatt alattomosan méhnyakrák kialakulásához vezetnek.

Kinek lehet HPV fertőzése?

Korábban azt gondoltuk, hogy a betegség csak nemi úton terjed és óvszer használattal megelőzhető. Ez részben igaz. Az óvszer használat véd a HPV fertőzés ellen, de csak abban az esetben, ha azt az egész együttlét alatt megfelelően alkalmazzák. Tartós párkapcsolat és megfelelő óvszerhasználat alapvetően véd a betegség ellen. Azonban virgo pácienseknél is igazoltak már HPV fertőzést, ezért egyre inkább azt látjuk beigazolódni, hogy nem feltétele a szexuális együttlét a vírus átvitelének. A kézmosás gyakori hiánya miatt akár manuálisan is egyre inkább átvihetőnek gondoljuk.

Biztos méhnyakrákom lesz, ha HPV pozitív a leletem?

A válasz egyértelműen nem. Az immunrendszer hálás feladatai közé tartozik a HPV vírus eliminálása a szervezetből, ezért megfelelő immunerősítő kezelés mellett a fertőzés gyógyul, a kontroll során nem mutatható ki már a HPV-törzs. Ez nem jelenti azt, hogy életünk végéig gyógyultnak tekinthetjük magunkat, sajnos az újrafertőződés esélye ugyanakkora, mint az 1. fertőzés esetében, ezért van jelentősége az éves méhnyak- és HPV szűrésnek.

Ha valakinél magas rizikójú HPV-törzset igazolunk, akkor azt javasoljuk, hogy a méhnyakrák szűrés 6 havonta végeztessen.

HPV pozitív, citológia negatív. Mi a teendő?

Ebben az esetben a rákszűrést 6 havonta ajánljuk elvégeztetni. Ezen időszak alatt oly mértékű elváltozás, mely végzetes lenne, minimális eséllyel történik. Megfelelő védekezési mód, valamint a HPV elleni védőoltás ajánlott. A meglévő HPV fertőzéstől ugyan nem véd, de ha az immunrendszer kidolgozza, akkor az újra fertőződés ellen már védettek vagyunk.

Kóros citológia esetén

Minden esetben kötelező a HPV tipizálás is. Amennyiben az eredmény pozitív (kóros), akkor a kolposzkópos méhnyak vizsgálatot (amikor egy speciális nagyítóval, átnézzük a méhszáj felszínét), esetleg, szövettani mintavételt javasoljuk (punch-biopsia, conisatio), valamint 3-6 havonta végzünk kontroll méhnyakrák szűrést.

HPV elleni védőoltás. Van értelme? Kinek adható?

A jelenleg elérhető oltások közül a legmagasabb számú törzs ellen a 9 komponensű vakcina véd, melyben a meglévő fertőzést ugyan nem gyógyítja, de az újrafertőződéstől véd. A ma ismert 170 típus közül a 9 típus ellen történő védelem nem tűnik túl soknak, azonban ezeket tudták leggyakrabban kimutatni az igazolt méhnyakrákos esetekben, így tudjuk, hogy ezek fordulnak elő leggyakrabban a fertőzések kapcsán.

Kinek javasolt a szűrés?

Rendszeres szexuális együttlétek esetén mindkét nem képviselőinek ajánlott. Férfiaknak a szűrést az urológus kollégák végzik.