Családtervezés, meddőségi kivizsgálás

Az általános nőgyógyászati ellátás keretein belül, a családtervezés és a meddőségi kivizsgálások és kezelések alkotják orvosi profilom fő részét. Azt vallom, nem érdemes halogatni, érdemes időben elkezdeni a terméketlenség okainak kivizsgálását, az évek ugyanis gyorsan telnek, és bizony ki lehet csúszni az időből.

Kinek érdemes megkezdeni a kivizsgálást?

  • Aki tervezi a gyermekvállalást, és meg szeretne győződni róla, hogy minden rendben van, mind anyai oldalról, mind apai oldalról. Ilyen esetben egy alap kivizsgálást érdemes elvégezni.
  • Fél év próbálkozás után nincs terhesség.
  • Előzetes vizsgálatok meddőség gyanúját állapították meg, ennek kivizsgálása szükséges.
  • Évek óta fennálló infertilitás. Ennek okait részletes, 20 év alatt általam megalkotott, gondos, mindenre kiterjedő kutatómunkával derítjük ki, és adunk javaslatot a kezelésről.

Családtervezési konzultáció – praeconcepcionális gondozás

A megfogant embrió az első 12 hét idején a legérzékenyebb a külső környezeti hatásokra (pl. gyógyszerek, ionizáló sugárzás, egészségtelen életmód). Tehát a legjobb még fogantatás előtt alaposan kivizsgálni a terhességet tervező párt az ún. családtervezési konzultáció kapcsán.

Ilyen esetben fény derülhet például rejtett véralvadási zavarra (Leiden, MTHFR, Prothrombin), inzulin-rezisztenciára, egyéb endokrin eltérésekre, illetve meddőség, nőgyógyászati fertőzések hátterében levő kórokozókra. Kollégáimmal együtt nem pusztán diagnosztizálunk, majd „szélnek engedjük” a pácienst, hanem lehetőséget kínálunk endokrinologiai, immunológiai, nőgyógyászati eltérések komplex kezelésére – a megfelelő szakorvosok bevonásával.

35 év felett a családtervezési konzultáció különösen indokolt, hiszen ekkor már lehetnek olyan, panaszokat nem okozó betegség-kezdemények, amelyek a terhesség tekintetében gondot okozhatnak.

 

Családtervezés és terhesség 35 felett

A világ folyamatosan változik. A terhesség vállalásának életkori időpontja is egyre feljebb tolódik. Sokan akkor vállalnak gyermeket amikor a hátteret tudják neki biztosítani, mind anyagilag mind a stabil családi védőbástya létrejöttével.

Sokkal többen vállalnak 35-40 felett is gyermeket vagy esnek teherbe első gyermekükkel, mint korábbi időkben. Itt azonban néhány csapdát már elrejtett az anyatermészet. A később gyermeket vállaló édesanyák nagyobb arányban néznek szembe terhességi szövődményekkel, például gyakoribb a terhességi toxémia (magas vérnyomás, fehérjeürítés, következményes ödéma, vizenyősség), és a terhességi cukorbetegség is gyakrabban fordul elő.

A megfelelő szűrővizsgálatokkal és a minden részletre kiterjedő előzetes családtervezéssel a kockázat szintje alacsonyan tartható, és egészséges gyermeknek adhatunk életet.

A rendelőnkben rendelkezésre álló vizsgálati lehetőségek, „szellemi tőke”, jó értelemben vett orvosi rutin, sokkal nagyobb odafigyelést, személyre szabott terhesgondozást biztosítanak.

40 éves kor felett a legtöbb nő képes természetes úton teherbe esni és szülni. A későn vállalt terhességek ugyan kockázatosabbak, a veszélyeztetett terhességek száma is magasabb a korcsoporton belül, mint a fiatalabb nők körében, azonban a megfelelő szűrővizsgálatokkal és a minden részletre kiterjedő előzetes családtervezéssel jó eséllyel ugyanúgy egészséges gyermeknek adhatunk életet.

 

Milyen nehézségekkel, veszélyekkel érdemes tisztában lenni a 40 év feletti gyermekvállalásnál?

A fogantatás hosszabb időt vehet igénybe. Harmincéves kor után fokozatosan egyre kevesebb petesejt érik meg, annak ellenére, hogy menstruációs ciklus továbbra is szabályos marad. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy kizárható a természetes fogantatás, de előfordulhat, hogy a sikeres teherbe esés valamivel hosszabb időt vehet igénybe, mint fiatalabb korban.

Szakorvosi segítségre abban abban az esetben van szükség, ha a rendszeres nemi élet ellenére hat hónapnál hosszabb idő alatt sem sikerül a teherbe esés. Ebben az esetben érdemes felkeresni egy családtervezési szakembert, aki a megfelelő vizsgálatokkal fényt derít a természetes fogantatást akadályaira.

A többlépcsős fizikai és laboratóriumi vizsgálatokat követően, a diagnózis függvényében, a sikeres fogamzáshoz nőgyógyászati beavatkozásra vagy mesterséges megtermékenyítésre is lehet szükség.

Nagyobb eséllyel fejlődhet ki terhességi cukorbetegség. A terhességi cukorbetegség kizárólag a terhesség kilenc hónapja alatt fennálló kóros anyagcsere-állapotot jelöli. A megemelkedett vércukorszint a szülés után általában magától rendeződik, így nincs szükség további kezelésre. Azonban előfordulhat, hogy a terhességi cukorbetegségben szenvedő nők a későbbiekben nagyobb válnak felnőttkori, 2-es típusú cukorbeteggé.

A terhességi diabétesz kialakulásának esélye szintén nő a korral, így érdemes felkészülni arra, hogy a terhesség alatt a vércukorszint pontosabb szabályozására is szükség lehet. Sok esetben megfelelő étrenddel, testmozgással, illetve más életmódbeli változtatásokkal a vércukorszint megfelelő tartományban tartható. Azonban előfordulhat, hogy a vércukorszint szinten tartásához gyógyszeres kezelésre is szükség van.

Nő a császármetszés esélye. A szülést nehezítő körülmények általában azoknál a 35 év feletti kismamáknál fordulnak elő gyakrabban, akiknek ez az első terhességük, valamint ikerterhesség esetén. A természetes úton történő szülés lehetőségéről minden esetben egyeztessen orvosával.

Megnő a különféle kromoszóma-rendellenességek kockázata. Az idősebb anyák gyermekeinél nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő a kromoszómákat érintő rendellenességek, mint a Down-szindróma, Edwards-szindróma vagy a Patau-szindróma. Abban az esetben, ha a kismama elmúlt 37 éves, vagy akár az ultrahangvizsgálat, akár a vérvizsgálat, esetleg a kettő kombinációja alapján pozitív eredményt kap, az orvos felajánlja a magzati kromoszóma-vizsgálatot.

Fokozódik a vetélés esélye. A vetélés kockázata sajnos szintén magasabb az idősebb korosztálynál, aminek elsődleges oka az esetek döntő többségében ugyancsak a kromoszóma-rendellenességek gyakoribbá válásában keresendő (lásd fentebb).

Mikor beszélünk veszélyeztetett terhességről? Veszélyeztetett terhességről azokban az esetekben beszélünk, amikor a várandós kismama vagy a magzat élete valamilyen, a terhesség ideje alatt fellépő szövődmény miatt veszélybe kerül. Ilyen esetekben az átlagosnál több figyelemre, esetleg állandó orvosi felügyeletre van szükség.

Az életkor alapján a veszélyeztetett terhességek két csoportját lehet megkülönböztetni: az egyik a serdülőkori – sokszor nem kívánt – terhesség, a másik pedig a 40 év felett vállalt terhességeké. A két csoport sok mindenben különbözik, elsőként például a lelki tényezők tekintetében. A tizennyolc évesnél fiatalabb lányok szervezete az esetek többségében már elég érett arra, hogy súlyosabb komplikációk nélkül hordjanak ki egy magzatot, pszichésen azonban gyakran nem elég felkészültek erre.

A 35-40 éves korosztálynál épp fordított a helyzet: a terhesség itt a legtöbb esetben tudatos, jól átgondolt döntés eredménye, ahol a szülőknek többnyire már nem kell egzisztenciális és másféle életproblémákkal szembenézniük. A 35-40 körüli nők szervezete azonban – a természetes folyamatok miatt – sokszor már nehezebben viseli a terhesség során végbemenő élettani változásokat. Éppen ezért külön figyelemben részesítem azokat a kismamákat, akik várandósága a veszélyeztetett kategóriába sorolható.

Teendők lépésről lépésre – hogy egészséges gyermeknek adjon életet

Tervezzen gondosan, szakember bevonásával

A vizsgálat során felmérjük általános egészségi állapotát, és átbeszéljük azokat az életmódbeli tényezőket, amelyeken érdemes lenne változtatnia a sikeres teherbe esés érdekében. A konzultáció egyúttal alkalom arra is, hogy a kérdéseit feltegye, bizonytalanságait megbeszéljük.

A családtervezés lényeges része a gyermekvállalásnak, így nemcsak gyermekei számát és születési idejét tervezheti meg, de sokat tehet azért is, hogy gyermeke egészségesen jöjjön a világra.

A terhesség alatt rendszeresen vegyen részt a szükséges vizsgálatokon

Az Hattyú Medicina rendelőben egy helyen is elvégeztetheti az összes várandóssági vizsgálatot, így nem kell több orvoshoz, illetve több kórházba mennie. Tájékozódjon azokról a modern szűrési lehetőségekről, amelyekkel jó eséllyel megelőzhetők a magzati rendellenességek! Számos olyan szűrővizsgálati módszer áll rendelkezésre, amelyekkel időben észrevehetők a magzati egészséget veszélyeztető súlyos vagy kevésbé súlyos rendellenességek (például Down-szindróma).

Táplálkozzon minél egészségesebben

A terhesség ideje alatt több folsavra, kalciumra, vasra, fehérjére és más, a magzat fejlődése és a saját egészsége szempontjából nélkülözhetetlen tápanyagra van szükség. A folsav szedését például már néhány hónappal a teherbe esés tervezett időpontja előtt érdemes elkezdeni. Ha már korábban is helyesen táplálkozott, akkor csak néhány apróbb étrendbeli változtatást érdemes beiktatni, például a magzatvédő vitaminok szedését.

Figyeljen a testsúlyára! Egy kis súlygyarapodás jó hatással lehet a magzatra, még akkor is, ha aktuális testsúlya egyébként teljesen megfelelő. Amennyiben túlsúlyos, netán kórosan kövér a terhességet megelőző időszakban, érdemes legalább részben leadni a felesleges kilókat.

Mozogjon eleget

Hacsak nem ellenjavallt, érdemes a terhesség ideje alatt is minél többet mozogni. Ettől nemcsak jobban érzi majd magát, de javuló állóképességének köszönhetően a szülés megpróbáltatásait is könnyebben leküzdheti. A napi edzésterv vagy a tornagyakorlatok összeállításánál szintén kérje nőgyógyásza, a családtervezéssel foglalkozó szakember, illetve védőnő segítségét.

Kerülje az alkoholt, a dohányzást és a kábítószerek használatát, legyen megfontolt a gyógyszerekkel

Talán furcsának tűnhet, hogy e magától értetődő dologra figyelmeztetjük a leendő kismamákat, mégis fontosnak tartom felhívni rá a figyelmet.

A fejlődő magzat egészségére káros hatással lehet a túlzott alkoholfogyasztás, ezért a terhesség alatt általában nem ajánlott alkoholos italokat fogyasztania. Ha korábban dohányzott, itt az alkalom, hogy örökre letegye a cigarettát, vagy ha ez nem is sikerülne, terhesen akkor se gyújtson rá! A kábítószer-használat ugyancsak kerülendő, hiszen a szervezetébe jutó anyagok a méhlepényen átjutva a magzat vérébe kerülnek.

A patikákban vény nélkül kapható gyógyszerekkel is érdemes óvatosnak lennie.

A terhesség alatti gyógyszerszedésről általános útmutatás természetesen nem adható, az adott gyógyszer és a fennálló tünetek típusai szerint azonban már egyértelmű kezelési javaslatot tehet a szülész-nőgyógyász szakorvos. A legfontosabb, hogy mielőtt bármilyen gyógyszerkúrába kezd, mindenképpen kérjen tanácsot a kezelőorvosától.

Próbálja kerülni a stresszt, pihenjen eleget

Mivel teste nagy megterhelésnek van kitéve fontos, hogy szánjon időt az elegendő és megfelelő testi és lelki pihenésre, regenerálódásra és a felkészülésre. Foglalkozzon önmagával, töltse meg örömmel napjait.